Kertépítő

Ahogyan már sokszor olvashatták, a látványos kialakításokon kívül a könnyű ápolhatóságra és praktikusságra törekszünk. A legfontosabb számunkra a Megrendelő egyedi ízlésvilága, aminek megismerésére legelőször a kertfelmérés alkalmával van lehetőségünk. Nagyon fontos, hogy mi az, ami közel áll hozzá, mit szeret nézni, olvasni, látni vagy hallgatni a mindennapokban. Mi az, ami a legjobban kikapcsolja vagy boldoggá teszi, melyik stílus áll hozzá legközelebb, milyen a kialakult ízlésvilága.

Spiegel Ákos 0630/530 62 52

2012. április 9., hétfő

Kertépítő munkafolyamatok


Tereprendezés

A kertépítés egyik legfontosabb munkafolyamata a tereprendezés. A tereprendezés állhat gépi és kézi fázisokból. A nagy és összefüggő területeken sokat könnyíthetünk a terepmunkán egy, - a területnek megfelelő méretű - munkagéppel. Ehhez persze kell egy jó gépkezelő is, aki érti a dolgát.


Egy jó munkagéppel hatalmas mennyiségű munkát el lehet végezni. Ugyanezt kézi tereprendezéssel sokkal több időbe telne elvégeznünk. Persze akadnak területek, hova a gép már nem fér oda, ezeket a területeket kézi erővel rendezhetjük. A gépi munka után kézi igazításra szorul a terület még a legjobb gépkezelők után is. Kisebb kertekben felesleges vagy nem is férne be a munkagép, ezért azt kézzel művelhetjük.




Tereprendezés és növénymentés videó


Kertrendezés

Sokszor kell a már meglévő növényeket megmenteni, átültetni vagy éppen kitisztítani a régi elburjánzott növényeket. Ez is egy fontos része a kertépítésnek. Az átültetett növényeket általában visszametszük, hogy segítsük a gyors gyökeresedésüket.



Kerttervezés

A kertrendezés másik nagyon fontos része a kert megtervezése, kitalálása. 'Mire szeretnénk használni a későbbiekben és mennyi időnk lesz az ápolási munkákra hosszútávon?' - ezeken érdemes elgondolkodnunk, mielőtt kertépítésbe kezdenénk. A kert felszerkesztéséhez fel kell mérnünk a meglévő területet. A felszerkesztett kert fontos a további anyagok kiszámolásához és a pontos árajánlat elkészítéséhez is. Sokszor elegendő a Tulajdonos felé is, ez esetben nem szükséges a kertterv, amivel sok időt és pénzt is megspórolhat az ember.



Kertépítési munkák

Amikor már szép tiszta a területünk és megvannak bizonyos szerkezeti munkák, akkor jöhet az ültetés, a fenyőkéreg terítése és egy folyamatos terepegyengetés is. Használhatunk szerves és műtrágyáttalajfertőtlenítőt, tőzeget és egyéb más ültetőközeget is, mindig ahogy az adott telepítésre váró kultúra és a kert szerzete megkívánja.


 



Füvesítés gyepszőnyeggel

A legnagyobb változást a füvesítéssel érhetjük el, ha gyepszőnyeget telepítünk. Jó alaposan készítsük elő a füvesítendő területünket, hogy a gyepszőnyeg hamar le tudjon gyökeresedni. Miután beszabtuk a területre, alaposan tömörítsük a talajhoz, hogy légmentes legyen. Persze itt sem felejtkezhetünk meg az áztató öntözésről.





Mikor mindennel készen vagyunk az első pár hónapban figyeljük gyakrabban a kertünket és teszteljük az automata öntözőrendszert is. Állítsuk be az évszaknak és az időjárásnak megfelelően a vezérlőt, hogy ne öntözzük túl a területet, de kiszáradni se hagyjuk a frissen telepített növényeket és a gyepszőnyeget sem. Ha jól terveztük meg a kertet, akkor heti pár órával könnyen fenntarthatjuk magunknak is, de ebben természetesen hosszútávú segítséget is tudunk nyújtani.


Mindenkinek jó kertészkedést és napsütéses időt kívánunk!


2012-04-09


Spiegel Ákos

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése